Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Masih Ada Tak Faham! Lelaki Ini Ringkaskan Apa Yang Dijelaskan Ali Puteh Dalam Temubual 30 Minit

Sebelum ini penulis ada berkongsikan maklum balas Ali Puteh berikutan kemelut yang melanda antaranya dan juga balu Allahyarham Abam Bocey, Noor Hidayah.

Dalam perkongsian tersebut memaparkan satu video temubual dari Facebook Ria X dengan Ali bagi menjelaskan perkara sebenar.

Sehingga artikel ini ditulis, video berdursi 30 minit berkenaan telah mencapai lebih 3 juta jumlah tontonan.

Ianya bermula dengan satu rakaman video yang dimuat naik oleh Aliff Syukri di media sosial, sekali gus menjadikan orang ramai mula mencemuh dan memberi tanggapan negatif antara Ali dan keluarganya.

Bagi pembaca yang tidak berkesempatan untuk menonton, atau malas kehabisan data internet, seorang pengguna Facebook lain yang hanya dikenali Akhtar Syamir telah membantu dengan membuat ringkasan tentang beberapa kandungan penting dalam temubual berkenaan.

Berikut adalah perkongsian asal beliau:

Ini penjelasan Ali Puteh berkenaan isu yang diperkatakan balu abangnya Allahyarham Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan (Abam Bocey) semasa kunjungan oleh Aliff Syukri tempoh hari.

Antara perkara yang didedahkan adalah berkenaan dengan kereta, tidak boleh menghantar anak ke klinik, berkenaan dihalau keluar rumah, berkenaan harta dan lain-lain.

Kepada yang tidak berkesempatan untuk melihat penjelasan penuh Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan yang lebih dikenali sebagai Ali Puteh, adik kepada Allahyarham di page Ria X, di sini saya ada senaraikan ringkasannya satu per satu.

1. Telefon bimbit Arwh ada maklumat kerja Arwh dan maklumat hutang piutang yang perlu dijelaskan dahulu.

2. Wallet Arwh diambil Ali Puteh selepas diserahkan oleh balu untuk Ali mengambil ahli SENIMAN untuk bantuan Khairat Kemtian. Wallet yang dipulangkan hanya mempunyai beberapa kad tanpa wang langsung dan tiada kad bank Arwh (Maybank dan AffinBank). Balu memaklumkan tiada duit langsung dalam wallet.

3. Kad bank Arwh dipegang isteri walaupun setelah mendapat persetujuan untuk diuruskan oleh Ali Puteh mengikut Faraid. Duit yang ada di dalam bank sepatutnya dikira sekali dalam pembahagian Faraid.

4. Berkenaan kereta. Arwh ada dua buah kereta, Vellfire dan Myvi. Vellfire belum habis bayar dan amaun bulanannya adalah RM2500 sebulan. Jadi, ianya adalah hutang yang perlu dijelaskan.

5. Kereta kedua iaitu Perodua Myvi bukan atas nama Arwh. Kereta itu dalam proses sambung bayar atas nama pakcik Arwh. Pakciknya maklumkan kereta itu Arwh bayar RM2,000 dan Arwh sambung bayar.

Arwh sebelum meninggal, telah membuat persetujuan dengan Pakciknya supaya apabila kereta itu sudah habis dibayar, perlu ditukarkan nama ke nama balu Hidayah.

6. Maklumat berkenaan kereta Myvi ini telah dijelaskan kepada balu Arwh dan proses bayaran penuh sudah pun dilakukan, hanya tunggu tukar nama. Cuma keadaan sekarang masih kelam kabut dan belum mempunyai kesempatan untuk tukar nama lagi.

7. Berkenaan isu kereta Myvi tidak boleh dibawa keluar sehingga terpaksa menghantar anak ke klink menggunakan Grab. Ali Puteh memaklumkan yang semasa hari ke empat atau ke lima selepas pemergian Arwh, Ibu Arwh perasan yang badan cucunya sangat panas dan mempersoalkan kenapa dia tidak dibawa ke klinik.

Driver Arwah kemudiannya membawa Ibu Arwh dan cucunya ke klinik dengan menaiki kereta Mvyi Arwh.

8. Isu mengenai balu Arwh dihalau keluar. Balu Arwh sendiri yang mahu keluar bersama ibu-bapanya pada hari ke enam walaupun masih dalam Edah meskipun telah dimaklumkan yang hari ke tujuh akan diadakan tahlil untuk Arwh.

9. Isu keluar sehelai sepinggang pula, Ali Puteh memaklumkan pada hari ketiga ada sumbangan kepada balu Arwh yang dimasukkan terus ke dalam akaun balu Arwh sendiri.

Ali Puteh mempersoalkan kenapa disebarkan nombor akaunnya sendiri seperti meminta sumbangan sedangkan Arwh ada tinggalkan duit yang cukup. Ia boleh mendatangkan fitnah seperti keluarga Arwh tidak memberi apa-apa kepada balu Arwh. Ali Puteh menerangkan ada perbezaan antara orang datang memberi sedekah dengan meminta sedekah.

Duit sumbangan itu, tiada siapa yang tahu dan tiada siapa pun yang bertanya amaunnya. Di dalam bilik Arwh tiada apa-apa, termasuk duit yang disimpan, jam-jam tangan berjenama yang mahal bernilai ribuan ringgit juga sudah tiada dan dibawa keluar oleh balu.

Ali Puteh menambah, di dalam Faraid, seringgit pun perlu diFaraid dan hanya ada 3 bahagian yang perlu dibahagikan, Ibunya 1/6, balunya 1/8 dan bakinya untuk anak Arwh.

10. Hari ke 10 Alif Syukri telah berjumpa dengan balu Arwh. Keluarga Arwh tidak mempersoalkan sumbangan Alif Syukri tetapi tersentak dengan cerita-cerita Arwh yang terkeluar seperti harta, insuran, kereta kena tarik, balu keluar sehelai sepinggang dan lain-lain.

Ianya menjadi fitnah kerana maklumat hanya didengari sebelah pihak sahaja dan ianya telah diwar-warkan kepada umum. Akibatnya keluarga Arwh termasuk Ibunya telah dihina dan dicaci.

11. Hutang Arwh yang pertama perlu dijelaskan ialah berkenaan pengebumian Arwh sebanyak RM1,500. Kemudian gaji manager, driver dan lain-lain belum dibayar lagi.

Ianya adalah hutang yang perlu diselesaikan dahulu sebelum dibahagikan mengikut Faraid. Bahagian balu itu memang ada cuma pembahagian Faraid itu belum selesai.

12. Ali Puteh kesal dengan kesan video Aliff Syukri yang memberi tanggapan negatif seperti “akhirnya terbongkar segala rahsia”. Ali Puteh berkata semasa kami hidup sangat susah, takde pun kau dan Arwh ini meninggal, menyelesaikan jenzah dia, engkau pun tak pernah datang”.

13. Ali Puteh menjelaskan inilah sebabnya kenapa dia memuat naik kenyataan yang kasar sebelum ini kerana tertekan dengan hinaan orang ramai.

14. Ali Puteh kesal kerana ada campur tangan ibu-bapa balu kerana mereka tidak tinggal sekali pun dengan balu, Arwh dan Ibunya.

15. Rumah itu dibuat sendiri oleh Arwh di atas tanah pembelian Arwh sebelum berkahwin lagi. Rumah itu tidak termasuk di dalam harta sepencarian bersama balu Arwh.

Rumah itu adalah harta Arwh yang perlu diFaraid. Ali Puteh memaklumkan yang dia dan adik beradik tidak akan tuntut walau secubit tanah pun.

Sumber Facebook

Ali Puteh berharap kepada semua orang, janganlah dengar sebelah pihak sahaja dan beliau memohon maaf di atas kata-kata beliau. Beliau juga memaafkan segala kata-kata orang ramai dan berharap janganlah mengata ibunya kerana antara amanat Arwh sebelum ini ialah supaya Ali Puteh menjaga ibunya.

Itulah serba sedikit ringkasan hampir 30 minit penjelasan dari Ali Puteh mengenai isu yang telah terbangkit sejak kunjungan Aliff Syukri bertemu balu Arwh Abam.

Semoga kita semua tidak terlalu cepat menghukum. Biarlah mereka sekeluarga selesaikan apa yang patut. Siapalah kita orang luar untuk masuk campur urusan ini. Kita sering cepat menyalahkan, akibatnya selepas mengetahui keadaan sebenar pun, masih ada hati yang tidak boleh menerima. Itulah masalah hati kita sebenarnya.

Rugi jika kata-kata kita menjadi dosa sedangkan ini bukan urusan kita. Kongsikan penjelasan ini supaya lebih ramai orang menjaga mulut dan hati.

Jika ada yang mempertikaikan kenapa Ali keluarkan kata-kata kesat di media sosial sebelum ini, kena faham tekanan yang dia terima. Cuba bayangkan anda berada di tempatnya.

Dengan abang kesayangan yang baru sahaja meninggal, dengan ibu yang sedang sakit, dengan urusan Arwh yang belum selesai. Ditambah dengan mesej bertalu-talu di telefon, tuduhan kepada bukan hanya dirinya, termasuklah kepada keluarga dan ibunya sendiri.

Memang salah Ali memaki sebegitu. Saya tak nafikan. Dia pun dah minta maaf. Yang paling penting minta maaf kepada balu Arwh.

Empati itu satu perkataan yang kuat. Kita letak diri kita di tempat balu, letak diri kita di tempat Ali dan letak diri kita di tempat Ibu Arwh. In Shaa Allah kita takkan memaki sesiapa.

Semoga menjawab segala pandangan dan persoalan para netizen sekalian. Sama-sama doakan yang terbaik.

Kredit: Facebook Akhtar Syamir

Kongsi artikel ini: